El Dret al Lleure és un dels pilars que fa anys reivindiquem des de Fundesplai i la Federació Catalana de l’Esplai. Cada 20 de novembre celebrem el Dia Universal dels Drets del l’Infant, escampant pel territori iniciatives lúdiques i festives per a fer sentir la veu dels infants i reconèixer-los com a ciutadanes i ciutadans de ple dret. És per això que d’entre tots els drets que es van recollir a la convenció, tenim un especial compromís amb el Dret el Lleure, l’article 31.

La importància d’aquest article 31 de la Declaració Universal dels Drets de l’Infant s’ha vist trastocada per la situació actual, i és que estem vivint temps convulsos, i la crisi del Covid-19 ha canviat de cop i volta les maneres de viure que hem tingut moltes de nosaltres al llarg de la vida. Aquest fet ens convoca a readaptar-nos a la nova situació temporal per a poder fer front a les necessitats i poder satisfer els nostres drets, i en especial procurar que infants i joves puguin gaudir també del lleure des dels propis domicilis.

Des dels  esplais de la Federació s’han posat en marxa diverses accions educatives i lúdiques a través de les xarxes socials, i des del primer dia de la crisi del coronavirus Covid-19 les iniciatives s’han anat multiplicant per tal que infants i famílies puguin accedir a propostes de lleure des de casa, així com també des de Fundesplai s’ha preparat aquest portal #Joemquedoacasa per aglutinar les propostes i recursos online, tant per a famílies com per a educadors i educadores i entitats.

Des del món del lleure ens hem abocat de bon grat a generar activitats per a què els Drets dels Infants, i en especial el Dret al Lleure no es vegi interromput i es mantingui vigent durant aquests dies de confinament, dinamitzant infants i fent que aquesta situació esdevingui el més anecdòtica possible. I és que des dels esplais vetllem per a què cada dia sigui 20 de novembre, i fem del lleure una gran festa, als parcs, carrers, i també a totes les llars.

Des del departament de lleure de Fundesplai estem molt orgulloses de com des de cada entitat i esplai, amb els seus recursos, s’està mantenint el contacte amb infants i famílies, nodrint un vincle invisible però robust entre companyes i companys d’esplai, amb l’equip de monitores i entre famílies amb unes activitats que treballen els valors que tant estan aflorant cada dia als balcons i les finestres, i que des de l’esplai sempre hem fomentat.

I és que en el fons, la música, la dansa, el cinema o la plàstica – entre d’altres -, així com la convivència entre generacions, l’organització de la vida quotidiana, el projecte de grup… i tantes i tantes altres coses pròpies del lleure, és el que ens està ajudant a dins de casa i amb les nostres comunitats properes.

No hem pogut gaudir de les colònies de primavera, però ens posem amb molta il·lusió a pensar en el millor estiu de les nostres vides, perquè els infants i els joves, i també els equips, necessitem retrobar-nos, treure la guitarra i el cançoner, fer la motxilla, dormir sota els estels, reconnectar amb els paratges del nostre país…. I juntes, fer més esplai!

Per això hem preparat aquesta enquesta participativa en forma de joc amb la què volem recollir els desitjos i opinions dels infants i joves. Entreu aquí per descobrir-la i compartiu-la amb tots i totes els menors de 18 anys que conegueu. Moltes gràcies!

Podeu seguir aquestes i moltes més propostes al perfil de Twitter de la Federació Catalana de l’Esplai.

Federació Catalana de l’Esplai

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Rep les noves propostes directament al mail, subscriu-te al butlletí especial confinament.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d’educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.