El passat 14 de març, mitjançant el Decret 463/2020, es va decretar l’estat d’alarma al nostre país per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i els ciutadans, junt amb els nostres drets vam quedar confinats a casa. Des d’aleshores, #joemquedoacasa ha esdevingut el nostre mantra amb un missatge molt clar: ens hem de mantenir a les llars per poder guanyar a un virus que ha posat entre les cordes a la humanitat.

Està clar que, per damunt de tot, l’estat ha de vetllar per l’interès superior de la ciutadania, que en aquest cas té a veure amb el dret a preservar la vida i, per tant, es prenen decisions en aquesta direcció. Estem confinats a casa, sí, i seguirem mentre els professionals de la salut pensin que això és imprescindible per vèncer a aquesta pandèmia, però, no podem debatre des de la ciutadania certs aspectes que ens competeixen, que tenen a veure amb una qüestió de drets?

Els nostres fills i filles, sense anar més lluny, es troben més que mai en una situació de desigualtat social que afecta directament a la igualtat d’oportunitats. L’escola va tancar les portes el 13 de març i des d’aleshores una institució que aportava igualtat a la infància s’ha convertit en un element més per a la desigualtat. Comunitats autònomes que endeguen classes online, altres que ho fan a mitges, altres que no ho fan, però a més a més, les que ho fan provoquen que es faci visible la manca de recursos que moltes famílies tenen per fer possible el seguiment d’aquestes classes online.

En aquesta desigualtat també es troba el món del lleure, que posa tots els esforços perquè les famílies passin bones estones fent activitats des d’espais web que pretenen ser contenidors de diversió i il·lusions, però que alhora són inaccessibles per a aquelles famílies que no tenen connexió amb el món virtual.

Com trobem a faltar l’escola i com trobem a faltar els esplais! En definitiva com trobem a faltar totes les activitats educatives presencials, que, a més a més de desenvolupar aprenentatges, s’esforcen en fer-ho des d’un marc d’igualtat d’oportunitats. D’això n’hem d’aprendre, no sabem si aquest confinament serà el darrer de les nostres vides, per tant, ca assegurar que totes les llars tinguin accés universal al món virtual i puguin accedir amb les millors garanties possibles. La formació i el lleure educatiu online són possibles i poden ser de molta qualitat, sempre i quan garantim una igualtat d’oportunitats de partida.

I què opinen els principals protagonistes de tot aquest confinament educatiu? M’estic referint als infants i als joves, que són els veritablement afectats. Teníem una gran oportunitat per preguntar-los-ho i no ho hem fet. Tornem a protegir-los, que està molt bé, però oblidem que els infants i joves, que ara mateix estan confinats a casa, seran els responsables del futur del nostre país i que tornem a decidir i a construir realitats sense tenir-los en compte, perquè al final els infants i els joves continuen sent ciutadans invisibles.

Des d’aquestes línies fem una crida a l’Estat i a la comunitat educativa, perquè ara mateix i sense perdre ni un minut més, ens puguem trobar, encara que sigui de forma virtual, per endegar un debat, que ja s’hauria d’haver fet, per resoldre les mancances que l’educació confinada comporta per a milers d’infants, joves i les seves famílies.

Jose Antonio Ruiz Montes
Adjunt a direcció de relacions institucionals i continguts
Fundesplai

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Rep les noves propostes directament al mail, subscriu-te al butlletí especial confinament.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d’educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.