Jo no em quedo a casa perquè no en tinc. Perquè m’han fet fora, perquè l’he perdut, perquè no la puc pagar, perquè està a un altre país, perquè no tinc diners, perquè visc al carrer, ….hi ha tants motius com persones que he conegut, tantes històries amb veu pròpia, invisibles per a la societat en la que vivim.

Poso lletra a les històries que porto escoltant des de fa un mes, relats de vida de moltes persones que han volgut compartir amb mi la seva situació actual, el seu passat, els seus neguits, les seves necessitats, la seva impotència, el seu patiment, els seus desitjos i il·lusions, les seves pors….. És la veu de cada persona que representa amb la seva història la veu de moltes més. Són històries que es repeteixen en moltes persones de la societat, persones que segurament estan molt a prop però no les veiem.

Relats moltes vegades difícils per a qui t’ho explica i difícils per a qui ho escolta, però el més complicat és que han estat i són, molt difícils de viure per a cada una de les persones que he conegut.

Històries que ens parlen de violència per ser dona, o per ser infant, o per ser immigrant, o per no tenir diners o una feina, o per no tenir casa…. molts motius que no s’acaben d’entendre. Violència que es veu marcada al cos, en les paraules, en els records,…, explicat com qui t’explica un fet quotidià sense importància, però amb un patiment que vol alleugerir i no sap com fer-ho.

Històries que ens parlen de la pobresa, aquella que et fa creuar el mediterrani en una pastera per anar a buscar una vida millor, o aquella que veus en el teu país i al voltant de la teva família i et fa deixar-ho tot per aconseguir una vida més digna. Pobresa que t’empeny a demanar menjar o a esperar que algú t’ajudi per poder donar el pas de demanar-la. Pobresa per no tenir feina, o no tenir dret a una ajuda social perquè no compleixes uns determinats requisits. Pobresa marcada molts cops per la manca d’uns ingressos que fan que puguis millorar o empitjorar la teva vida.

Històries que parlen de les relacions entre les persones, de la necessitat de tenir algú al costat que et pugui ajudar quan el teu entorn t’ha rebutjat i ja no saps què fer. De sentir-te completament sol i perdut quan has perdut la teva família i els teus fills i filles per no estar en un bon moment personal. De la necessitat de ser escoltat per un altre. En resum, històries que parlen d’una societat de la qual en formes part però que no et té en compte.

Històries de persones que segueixen vivint situacions molt difícils marcades per la seva ètnia, per la seva discapacitat, per la seva addicció a una substància, pels abusos i maltractaments patits, pels seus problemes de salut físics i/o mentals, per buscar-se la vida fent actes fora de la llei,….., en definitiva, persones diferents a ulls d’una gran part de la societat que esperen ser escoltats i ajudats en les seves necessitats.

Històries de persones que et parlen amb el cor, de manera intel·ligent, amb la seva veritat, en el seu món, amb el que senten, pateixen i pensen en cada moment, amb un somriure, amb respecte, amb ganes que millori la seva situació, amb la mirada sense dir res, enfadats, negatius, sense esperances,…, relats davant dels quals, sovint no tenim respostes ni solucions i que et deixen amb un sentiment d’impotència molt gran.

Històries de persones que sense fer gaire soroll es senten agraïdes per petites coses que poden ser poc rellevants, però són molt importants per a elles. Coses com: poder tenir més roba i/o unes sabates, un paquet de tabac, un pot de bicarbonat, una llauna de coca cola…, i també altres coses que molts de nosaltres tenim i que segurament valoraríem més sinó les tinguéssim com ara: ser escoltats, ser acompanyats, formar part d’alguna cosa, ser tingut en compte, l’ajuda rebuda per alguna gestió (farmàcia, metge, …), poder menjar cada dia, poder-se dutxar, tenir un llit o un lloc on dormir i on estar segur o tranquil. Un sostre on viure encara que sigui per un temps curt.

Moltes d’aquestes persones es troben en aquest moment en una situació d’incertesa per no saber que els espera en un futur proper. Impotents molts cops per no trobar solucions o mecanismes per a millorar la seva vida. Enfadats amb un sistema que sovint els deixa al marge o no els ofereix alternatives a llarg termini sinó solucions provisionals. Històries de vida explicades per persones que volen trobar una vida estable, una vida millor per a la seva família, una vida més justa, una vida amb més oportunitats, una feina, algú que els ajudi. Històries que comparteixen un mateix desig: necessiten amb urgència un sostre digne per construir la seva vida.

Històries invisibles de persones que haurien de tenir l’oportunitat de construir el seu present i futur. Oportunitats que es basteixen amb recursos més equitatius per a tothom.

Mai un no pot saber si es trobarà o no en una situació semblant de vida. Vides i relats com les de les persones invisibles que he conegut.

Jordi Álvarez

Servei d’Acollida provisional per a Persones sense Llar de l’Alberg de Centre Esplai (Fundesplai).

Fundesplai, en l’actual context de crisi sanitària, ha posat en marxa amb el suport de l’administració el Servei d’Acollida provisional per a Persones sense Llar de l’Alberg de Centre Esplai. El programa ofereix un entorn estable i segur així com l’acolliment i l’acompanyament a persones que es troben en una situació vulnerable.

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Rep les noves propostes directament al mail, subscriu-te al butlletí especial confinament.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d’educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.