L’arribada del coronavirus ha paralitzat de forma abrupta la gran majoria d’àmbits de la nostra societat i de forma especifica ha colpejat i agreujat la situació de risc dels col·lectius més vulnerables.

Les famílies en general i les més vulnerables en particular han hagut de fer front a aquesta realitat temporal, que comporta haver de canviar la nostra manera de viure i en alguns casos de major risc, garantir la supervivència.

Davant d’aquesta realitat, des de Fundesplai i a través d’una col·laboració amb l’Ajuntament del Prat de Llobregat i la Diputació de Barcelona estem desenvolupant un servei d’emergència per a persones en situació vulnerable del Baix Llobregat. L’objecte del servei és oferir l’acolliment i l’acompanyament a l’Alberg de Centre Esplai (de manera temporal), a persones que es troben en una situació vulnerable, tot facilitant un entorn estable i procurar-li el millor benestar, tot mantenint el màxim grau d’autonomia i seguretat.

En el cas de l’àmbit social i del Tercer Sector en general, som moltes les i els professionals que ens trobem dia a dia amb nous reptes, però avui voldria destacar-ne un que considero clau: com acompanyar (des de la proximitat de la distància) a les persones en situació vulnerable que, en aquests moments es troben en una situació que encara ho és més???

En moments com els actuals, on les distàncies de seguretat, la recomanació d’aïllament, la reclusió i la protecció són una realitat necessària: com podem intervenir per generar proximitat, acompanyament i presència?

Com contenir a dos metres de distància a una persona que es trenca a plorar i ens explica una situació molt dura?

Com substituïm una mà a l’esquena/a les espatlles, un somriure cara a cara, o el despentinar els cabells d’un infant en un gest despreocupat que ens fa sentir a prop?

Doncs hem descobert que sí és possible, i que sense cap dubte, hi ha infinites maneres d’estar / de ser-hi present.

En definitiva, hem comprovat que la voluntat del QUÈ (acompanyar) és molt més fort que les dificultats o impossibilitats del COM.

Aquests dies hem descobert que existeixen mirades que poden abraçar, somriures que poden fer invisibles les mascaretes que les amaguen proximitat i caliu, tot i les distàncies.

Que dos colzes que xoquen, quan et saludes amb un infant desperten la màgia d’una complicitat que ens assegura que ens tenim els uns als altres.

També hem descobert la solidaritat, empatia i tendresa darrera de cada gest, cada paraula de moltes de les persones que tot i trobar-se en una situació molt difícil, troben aquesta força per sorprendre’ns amb regals inesperats i plens de generositat. Tendresa d’aquells que saben i senten des de la pròpia vivència.

Diuen que l’agraïment és la memòria del cor.

Jo no puc deixar de sentir-me agraïda a totes aquestes persones que hem tingut (i tenim) la sort de conèixer i acompanyar.

Agraïda per compartir amb altres professionals que posen cor, mans i sensibilitat per acompanyar de forma respectuosa i propera.

Agraïda a la meva professió i a tantes persones i entitats, que en moments com els que vivim ara continuen apostatant i lluitant per la importància dels somriures, el benestar de les persones i sobre tot per defensar l’ètica de la cura, una cura entesa de forma bi o multi direccional, una cura dels uns als altres i alhora del nostre entorn.

El valor de la cura com element clau per la (re)construcció de les nostres societats.

Societats on els cors tinguin memòria.

Maria Bruno Blanco
Cap del Departament de Joves
Fundesplai

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Rep les noves propostes directament al mail, subscriu-te al butlletí especial confinament.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d’educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.